Bejelentkezés: (+36 72) 510 785, 214 767
EuroOptic | Hasznos információk

Röviden a látásról

A látásunk egy összetett folyamat része. Mielőtt meglátunk valamit, a szemben és az agyban egy sor önálló lépés zajlik le. A retina és a látókéreg közötti látópályáról szoktunk beszélni, ami a szemtől indul és egészen az agyig tart. Egyszerűen fogalmazva a látás folyamata így fest: az emberi szem elnyeli és a retinára gyűjti a körülötte lévő fényt. Ez az elsődleges vizuális érzékelés. Ezután a látóidegen keresztül mindkét szem továbbítja ezt a képet az agynak, ahol megtörténik a feldolgozásuk, így az, amit „látásnak” nevezünk. Mindennek, amit látunk a fény az alapja. Teljes sötétségben gyakorlatilag semmit nem látunk.

Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy legyen bármiféle esélyünk arra, hogy lássunk egy tárgyat, fénynek kell esnie rá. Ezt a fényt a tárgy visszaveri, majd a látórendszerünk feldolgozza. Ha ránézünk egy fára, szemünk elnyeli a fáról visszaverődő fényt. A sugarak először a kötőhártyán, majd a szaruhártyán haladnak át. Ezt követően az elülső csarnokon és a pupillán mennek keresztül. Ekkor a fény megérkezik a szem lencséjéhez, ahol az összegyűjti a sugarakat és továbbítja őket a fotoszenzibilis (fényérzékeny) retinára. Ott összegyűlnek és rendeződnek a vizuális információk. A pálcikák a fénylátásért, a csapok pedig az élességért és a színekért felelősek. Ezek az információk eljutnak a látóideghez, onnan közvetlenül az agyba, ami ismét értékeli és értelmezi, majd összeállítja azokat, hogy kialakítsa azt a képet, amit végül látunk.

Bár az emberi szem anatómiáját és felépítését nagy részletességgel ismerjük, azzal kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdésünk van még, hogyan működik a tudatunk. Míg azt tudjuk, agyunk melyik részei dolgoznak a legaktívabban, amikor látunk valamit, azt nem igazán tudjuk, hogyan érzékeljük ezek következtében a minket körülvevő világot.

Fókuszváltás közeli és távoli tárgyak között

Az egészséges szem automatikusan, segítség nélkül vált fókuszt közeli és távoli tárgyak között, hogy minden távolságra élesen lássunk. Ezt a dinamikus készséget nevezzük akkomodációnak, más néven alkalmazkodásnak. Ebben a szemlencsénk rugalmassága segít. Ha a lencse ép, képes megváltoztatni az alakját, ezzel alkalmazkodni a közeli és távoli tárgyakhoz attól függően, hogy mit szeretnénk látni. Egy normál szemlencse lapos és hosszúkás alakja a távoli tárgyakra való fókuszáláshoz ideális. De amikor közeli tárgyakat szeretnénk élesen látni, a lencse domborúvá válik, hogy váltson a távolságok között és közelre tudjunk fókuszálni. Az alkalmazkodás mindig beindul, ha a látógödörben homályosan jelenik meg egy kép.

Nyitvatartás
7622 Pécs, Zólyom u. 2.
 • Hétfő – Péntek
  8.00 – 16.00
 • Szombat
  8.00 – 12.00
 • Vasárnap
  Zárva
Bejelentkezés

7622 Pécs, Zólyom u. 2.
+36 72 510 785
7621 Pécs, Irgalmasok u.
+36 72 214 767
Nyitvatartás
7621 Pécs, Irgalmasok u.
 • Hétfő – Péntek
  10.00 – 18.00
 • Szombat
  Zárva
 • Vasárnap
  Zárva

Mennyibe kerül egy szemüveg?

Szinte minden érdeklődő, aki nem viselt még szemüveget, felteszi ezt az egyszerűnek tűnő kérdést, majd meglepődik, miért nem tudunk legalább ilyen egyszerűen válaszolni rá… Mennyibe kerül egy autó? Melyik autó? Milyen felszereltséggel? Az autókereskedő is azonnal visszakérdezne, ha ezt a kérdést feltennék neki.

A szemüveg egyedileg elkészített, egyénre szabott látásjavító eszköz!

Döntenünk kell arról, hogy állandóan, vagy csak bizonyos élethelyzetekben szeretnénk használni szemüvegünket, csak zárt térben, irodában viselnénk, vagy az utcán is, ahol zavar a napfény. Meggondolandó, szeretnénk-e többet költeni a szemüveg esztétikai megjelenésére, szükségünk van-e a szemüveglencse vékonyítására, UV védelmére, tükröződéscsökkentésére, felületének ellenállóbbá tételére. Szemüveglencséink kiválasztása szempontjából az sem mindegy, milyen technológiájú keretet választunk, más, erősebb alapanyagú lencsére van ugyanis szükség a keret nélküli változatok esetén, mint a körben keretes típusoknál.

Szemüvegünket általában hosszabb időre, legalább 2-3 évre vesszük, nem árt tehát alaposan tájékozódni, pontosan mire is van szükségünk!

Azt mondják többen, hogy a szemüveg drága. Igen a jó szemüveg az.

Hány szemüveget veszünk évente? És hány pár cipőt? Egy jó szemüveg kitart 2-3 évig és közben a nap akár minden percében biztosítja a tökéletes látásunkat! Márpedig az információk több mint 80%-át a látásunkon keresztül kapjuk.

Látás nappal – így működik a szemünk

A nagy fénymennyiség melletti látásról (fotopikus vagy nappali látásról) a színlátásunkért felelős receptorok, a csapok gondoskodnak. A nappali látásban a pupilla is érintett. Minél élénkebb a fény, annál jobban összeszűkül. Alkalmazkodik a különböző fényerősségekhez és szabályozza, hogy mennyi fény jusson a szembe. Ezt a tulajdonságot alkalmazkodásnak nevezzük. A napszemüveg vagy egy színezett lencse segíthet megóvni a szemet, ha túl élénk a fény.

Szem

A szemüveglencse ápolása

A modern rétegek alapvetően megkönnyítik a lencsék szükséges ápolását mivel taszítják a koszt, de a szemüvegviselőnek ennek ellenére is meg kell tisztítania időnként lencséit. A lencsét hideg víz alatt, ph-semleges tisztítószerrel (pl. folyékony szappannal) tisztítsa.

Szemüveg ápolás

A ZEISS nedves törlőkendő tökéletes, ha időnként gyorsan le szeretné törölni lencséjét, a ZEISS tisztítóspray és a ZEISS mikroszálas törlőkendő kombinációjával pedig hatékonyan tisztíthatja meg szemüvegét anélkül, hogy foltos maradna a lencse. A mikroszálas törlőkendő 40°C-on mosható. Ne használjon öblítőt, mert az a későbbi használat során nyomot hagyhat a lencsén.

A lencsékhez nem szabad papír törlőkendőt használni, mivel durva részecskéik megkarcolhatják a lencse felszínét.

A legjobb, ha egy kemény tokban tartja a szemüveget, amikor nincs rá szüksége. Ha nincs tok, akkor is mindenképp biztonságos helyen kell tárolni. Semmilyen körülmények között ne tegye le a szemüveget lencsével lefelé.

Éjszakai és szürkületi látás

Éjszaka szemünk a nappali (fotopikus) látásról éjszakai (szkotopikus) látásra vált. Az egészséges szemnek körülbelül 25 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötétséghez. Minél kevesebb a fény, a szem fénylátásért felelős receptorai, a csapok annál jobban aktivizálódnak. Ezzel egyidejűleg a pupilla kitágul, hogy minél több fényt „engedjen be”. Az egészséges szemnek nem esik nehezére alkalmazkodnia a változó fényviszonyokhoz. Öröklött betegségek, egyes gyógyszerek és sérülések valamint az A-vitamin hiánya azonban ronthatja az éjszakai és szürkületi látást. Ez egy olyan probléma, ami sok szemüvegviselőt érint. A pupillának jobban ki kell tágulnia gyengébb fényviszonyok mellett. Emiatt jelentősen csökken a mélységélesség és romlik a térérzékelés, a visszatükröződések és a gyenge kontraszt pedig fárasztja a szemet. Az i.Scription technológia a ZEISS-től a lencse kialakításánál figyelembe veszi a viselő éjszaka kitágult pupilláit, ezáltal segít, hogy gyenge fényviszonyok között is jelentősen jobb legyen a látásteljesítménye.

És azt tudta, hogy fénylátásunknak a biztonságos repülésben is szerepe van? Leszállás és felszállás idejére az utastérben a világítást lekapcsolják, hogy baleset esetén az utasok és a személyzet szeme azonnal alkalmazkodni tudjon az új fényviszonyokhoz. Ezzel értékes másodperceket nyerhetünk vészhelyzet esetén.

Éjszakai látás

Ne kockáztassa szemei egészségét szemüveglencsék UV védelemmel

Ultraibolya (UV-) sugárzás mindig ér bennünket. Egész évben, egész nap, akár tél van, akár nyár, ha süt a nap vagy épp felhős az ég, mert még ilyenkor is 70-75%-os lehet az UV-sugárzás a Föld felszínén. Az UV-sugárzásnak igazából számos jótékony hatása van, például bőrünkkel érintkezve beindítja a D-vitamin termelését. A melanin termelését is serkenti, azét az anyagét, amivel szervezetünk védekezik a napégéssel szemben, és amitől bőrünk napbarnított lesz.

Azonban a hosszabb ideig tartó UV-sugárzás kárt tehet a védtelen bőrben, UV hatására a bőr öregedése felgyorsulhat, ráncok jelenhetnek meg, és súlyos esetekben bőrrák alakulhat ki. Bőrünket naptejjel védjük, de ha arról van szó, hogy szemünket kell védenünk a káros UV-sugarakkal szemben, korlátozottak a lehetőségeink. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy hosszú távon az UV-sugarak ártalmasak szemünk egészségére nézve és a szem körüli területben is kárt tehetnek. Sajnos csak minden ötödik lencse szűri ki teljesen a 400 nm-ig tartó UV-sugárzást. Ez azt jelenti, hogy a maradék négy lencse nem, vagy csak kis mértékben szűri ki az UV-sugárzást. Emiatt a lencse átengedi az UV-sugarakat, amik így kárt tehetnek a szemben és a bőrben is.

A védelem hiánya komoly szembetegségekhez vezethet, valamint a szemet körülvevő szövetek felgyorsult öregedési folyamatát eredményezheti.

Szerepe van a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásában, szemfelszíni gyulladást, kúszóhályogot okozhat. Szemüveg készíttetése esetén ragaszkodni kell a lencse teljes UV-szűréséhez.

A ZEISS – szemüveglencsék valamennyi törésmutatóban 100%-ban UV szűrősek!

UV védelem

A lencse hőmérséklettűrése

A műanyag lencsét NEM SZABAD KITENNI MAGAS HŐMÉRSÉKLETNEK vagy NAGY HŐINGADOZÁSNAK. Ezek rossz hatással lehetnek a réteg (AR réteg) tartósságára. Nem lehet minden lencsére vonatkoztatható abszolút maximum hőmérsékletet meghatározni, mivel ez függ a rétegtől, a környezeti feltételektől (pára/szárazság), mennyi ideig van kitéve adott hőmérsékletnek a lencse és a már fennálló rétegsérüléstől is.

A lencsét sosem szabad 80°C fölötti hőmérsékletnek kitenni. A magas törésmutatójú műanyag lencsék esetén kimondottan nagy a valószínűsége annak, hogy az ilyen magas hőmérséklet kárt tesz a rétegben. 80°C fölötti hőmérséklet előfordulhat például szaunákban vagy nyáron, az autó műszerfalán (erős napsütésnél) és természetesen a keretmelegítőben is. Az extrém hőingadozás a réteg leválásához vezethet, a réteg és az alaplencse eltérő szerkezete miatt. Extrém hőingadozás akkor is jelentkezik, amikor a látszerész hideg vízzel öblíti le a lencsét, amely a keretmelegítőből kivéve még mindig meleg.

Látásproblémák és szembetegségek

Több látásprobléma korlátozhatja látásunkat: rövidlátás, távollátás, presbiópia, astigmia. A legtöbb esetben egy megfelelő lencsével szakszerűen elkészített szemüveg segíthet, hogy ismét élesen lássunk.

Sok szembetegség van, ami hatással lehet látásunkra, és borzalmas következménnyel arra, hogyan érzékeljük magunk körül a világot. Ide kell sorolnunk az olyan enyhébb szembetegségeket, mint a krónikus szemszárazság, üvegtesti homály és kancsalság, de a szürkehályogot, zöldhályogot és makuladegenerációt is.

Kötőhártya gyulladás

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be és jelezze, hogy milyen vizsgálatot szeretne. Így pontosan, várakozás nélkül tudjuk Önt fogadni.
Egyes vizsgálatok (pl. Polateszt, színtévesztés, első kontaktlencsés vizsgálat) több időt vesznek igénybe.

(+36 72) 510 785, 214 767